Vluchtelingencrisis

Iedereen heeft weleens beelden gezien van de vele vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Europa zijn gevlucht vanwege oorlog of enorme (economische) problemen in hun land. Door de grote toestroom van vluchtelingen brak er in 2014 een crisis uit omdat Europa hier niet op was voorbereid. Ook hadden niet alle lidstaten voor zoveel mensen voorzieningen ter beschikking om ze te helpen.

Herverdeling
De Europese Unie vond dat hier wat aangedaan moest worden. In 2015 werd een plan opgesteld waarin 160.000 migranten, na aankomst in Griekenland en Italië, eerlijk zouden worden herverdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. En de hulp zouden krijgen die nodig was. Wel moesten de vluchtelingen zich eerst laten registeren in de opvangkampen. Dit plan had een tijdslimiet van twee jaar (2017).

Op 16 mei 2017 heeft de Europese Unie deze herverdeling besproken omdat de gemaakte afspraken door de lidstaten onvoldoende werden opgevolgd. De Europese Unie is nu een gepaste oplossing aan het bedenken om dit plan effectiever te maken en te verlengen.