Klimaat

Je merkt het misschien zelf al: ons weer is steeds vaker extremer. Als het regent, regent het vaker heel erg hard. Als het droog en warm is, is het steeds vaker heel erg warm. In de toekomst gaan we steeds vaker extreem weer meemaken. Langzaam wordt het wereldwijd ook steeds iets warmer.

Klimaatsverandering
Het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Zelf merk je daar in Nederland ook al steeds vaker iets van: ons weer is steeds vaker extreem. Regenbuien zijn heftiger, warme dagen zijn warmer en droge periodes duren steeds langer. Langzaam neemt de gemiddelde temperatuur in het veranderende klimaat ook toe. Dat heeft veel gevolgen voor de mens, bijvoorbeeld een stijging van de hoogte van het zeewater en een grotere kans op overstromende rivieren.

Hoe groot die gevolgen precies gaan zijn kunnen we gelukkig wel beïnvloeden. Met onze fabrieken, vliegtuigen, auto’s en schepen zijn wij namelijk verantwoordelijk voor een stukje van die klimaatsverandering. Als we met z’n allen zorgen dat we minder schadelijke fabrieken bouwen, andere brandstoffen in onze auto’s stoppen, meer windmolens bouwen enzovoorts, dan kunnen we ervoor zorgen dat de aarde minder snel opwarmt! En als de aarde minder snel opwarmt is er minder risico op overstromingen en andere vervelende gevolgen voor de mens.

Klimaat akkoord van Parijs
Dat moeten we wel met z’n allen doen, de hele wereld samen. In 2015 zijn er in Parijs afspraken gemaakt tussen bijna alle landen van de wereld, inclusief alle landen van de Europese Unie. In de afspraken van Parijs beloofden alle landen hun best te gaan doen om de aarde niet verder op te laten warmen dan maximaal twee graden Celsius in het jaar 2100.

Sinds die afspraak is gemaakt zijn alle landen hard bezig om wetten en regels te maken die de inwoners van hun landen moeten helpen om beter om te gaan met stroom, gas en andere brandstoffen. Ook bedrijven moeten steeds beter zorgen voor het milieu om zo de klimaatsverandering wereldwijd te verminderen.

Klimaatsverandering helemaal stoppen kan niet. Een stukje ervan is een natuurlijke verandering. Maar de mensen zorgen ervoor dat verandering veel groter is dan alleen de natuurlijke verandering. Daarom kan de mens dus ook iets veranderen: als alle bedrijven en inwoners hun best doen kunnen we zorgen dat klimaatsverandering minder snel gaat en we minder problemen krijgen in de toekomst.