#MeToo-discussie

De #MeToo-discussie kan je de afgelopen maanden niet ontgaan zijn. Of je nou tv of op social media kijkt overal komt dit onderwerp naar voren. Wie de hastag #MeToo gebruikt, geeft daarmee aan met seksuele intimidatie of aanranding te maken hebben gehad. Vaak zijn dat vrouwen op de werkvloer.

Start van #MeToo-discussie

De #MeToo-discussie is gestart in oktober 2017 nadat vrouwelijke beroemdheden de Hollywood producent Harvey Weinstein beschuldigden van seksuele intimidatie. Via Twitter moedigt de actrice Alicia Milano vrouwen aan om onder de hastag #MeToo hun ervaring met seksuele intimidatie te delen. In korte tijd wordt de hastag #MeToo wereldwijd over social media verspreid. Enkele mannen beginnen hun ervaringen onder deze hastag te delen.

#MeToo-discussie in het Europees Parlement

De hastag #MeToo heeft een wereldwijde impact. Niet alleen op social media maar ook de televisie en kranten besteden er veel aandacht aan. Beschuldigingen van seksuele intimidatie blijven niet alleen in de showbusiness. Ook personen in de privaat en publieke sector worden genoemd. Verschillende EU instellingen krijgen eveneens met de hastag #MeToo te maken. Er volgt een spoeddebat tijdens de oktober plenaire sessies van het Europees Parlement in Straatsburg.

Aanpak om seksuele intimidatie te stoppen

Tijdens het #MeToo-debat vertelt de Eurocommissaris Cecilia Malmström dat één op de drie vrouwen in de lidstaten van de EU slachtoffer zijn van fysiek of seksueel geweld(!).

Cecilia Malmström benadrukt dat iedereen, man of vrouw, maar ook overheden, bedrijven en organisaties zich moeten inzetten om seksuele intimidatie te stoppen. Ook kondigt ze een Europees onderzoek aan die gaat kijken hoe seksuele intimidatie het beste aangepakt kan worden.

Verdrag van Instanbul

Samen met een aantal Europarlementariërs roept Malmström op om het verdrag van Instanbul (2011) in te voeren in de EU. Dit verdrag beschrijft de voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Zie meer informatie over het verdrag van Instanbul.

Verwacht wordt dat de #MeToo-discussie voorlopigzal aanhouden. Dat moet ook! Want seksuele intimidatie is niet acceptabel en de aandacht hiervoor is meer dan nodig.