LUX-filmprijs 2017

Elk jaar reikt het Europees Parlement de LUX-prijs uit voor de beste Europese film. De prijs heeft als doel om een gesprek te starten over hoe mensen denken over de toekomst van Europa. Daarnaast wil het Europees Parlement op deze manier bijdragen aan de Europese filmindustrie.

Om de beste Europese film te kunnen kiezen, selecteert het Europees Parlement juryleden. Deze jury bestaat onder andere uit: de LUX-prijs winnaar van vorig jaar, producenten, bioscoop- en festivaldirecteuren, filmcritici, en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en Eurimages. Eurimages is een filmfonds. Een fonds is subsidie/ geld wat aangevraagd kan worden door iemand bij een organisatie om – in dit geval – films te kunnen produceren.

Er zijn nu drie films geselecteerd die kans kunnen maken op de LUX – prijs, dat zijn:

120 Battements par minute van de Franse regisseur Robin Campillo. Deze film vertelt het verhaal van een groep activisten in de jaren ‘90. Zij vechten voor meer erkenning voor AIDS en voor een snellere vooruitgang in de voorzorgsmaatregelen en genezing in Frankrijk.

Sámi Blood van de Zweedse regisseur Amanda Kernell (Zweden, Denemarken, Noorwegen). Deze film vertelt het verhaal van een 14-jarig meisje uit Lapland dat haar leefgemeenschap verlaat omdat ze droomt van een ander leven. Maar moet helaas de racistische houding met betrekking tot haar identiteit ervaren.

Western van de Duitse directeur Valeska Grisebach (Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk). De film gaat over Duitse werknemers op een bouwplaats voor een waterkrachtcentrale in een prachtige natuurlijke omgeving in Bulgarije. Het doel van deze film is om de problemen van economische immigratie en integratie bespreekbaar te maken.

De LUX-prijs wordt op 14 november uitgereikt in het Europees Parlement tijdens de plenaire sessies in Straatsburg.

Ben jij ook benieuwd naar één van deze films? In alle 28 EU lidstaten worden de films vertoont in verschillende bioscopen en filmfestivals.

Bekijk hier waar je de films in Nederland kunt zien.