Mobiliteitspakket

Op dit moment is het Europees Parlement, met name de commissie Transport en Toerisme, druk aan het werk om de bestaande regels voor de transportsector in de Europese Unie aan te pakken. Dit is hard nodig omdat er problemen zijn. Afgelopen mei heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepresenteerd wat ook wel het mobiliteitspakket genoemd.

Wat wil het mobiliteitspakket verbeteren?

    Dit wetvoorstel wil de volgende punten aanpakken om de huidige situatie in de transportsector te verbeteren:

  • De werkomstandigheden van de chauffeurs.
  • Het eenvoudiger maken van regels over de rij- en rusttijden.
  • Verduidelijking over de cabotage regels. Cabotage is het vervoeren van goederen of passagiers tussen twee punten in hetzelfde land door een bedrijf uit een ander land.
  • De verschillende tolsystemen die er zijn in de Europese Unie beter op elkaar aan te laten sluiten. Tol is geld dat je betaalt voor het gebruik van wegen en bruggen. In Nederland is het bekendste voorbeeld de Westerschelde tunnel.
  • Nieuwe voorwaarden over vervoersregels voor de nationale regeringen. De nationale regeringen van de lidstaten zijn erg belangrijk omdat zij ervoor moeten zorgen dat de juiste regels uitgevoerd worden in het wegvervoer.