Europees Parlement wil verbod op pulsvisserij

Op 16 januari 2018 is er in Straatsburg een stemming geweest over pulsvisserij. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gestemd voor het afschaffen van pulsvissen. Deze stemming heeft grote gevolgen voor de Nederlandse visserij aangezien deze nieuwe vistechniek door veel Nederlandse vissers wordt gebruikt. Ook is er veel geld geïnvesteerd in de aanschaf van gepast materieel. De inkomens van meer dan 400 Nederlandse gezinnen zijn afhankelijk van pulsvisserij.

Wat is pulsvissen?

Pulsvissen is een nieuwe vistechniek waarbij schol en andere bodemvissen door kleine elektrische schokjes van de bodem worden gelokt. Zie dit filmpje waarin wordt uitgelegd hoe pulsvissen werkt: https://www.facebook.com/EVPFractie/videos/1563451997073484/

 Milieuvriendelijker

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat pulsvissen beter is voor de zeebodem. De bijvangst en brandstofverbruik is bovendien minder. Vissers in andere EU landen maken nu nog gebruik van zware kettingen die over de zeebodem slepen wat meer schade veroorzaakt aan de zeebodem.

Waarom wordt pulsvisserij nu afgeschaft?

De twee hoofdredenen waarom pulsvisserij nu wordt afgeschaft is dat Nederland het enige land is in de EU dat deze nieuwe vistechniek toepast. Daarnaast beweren vissers uit andere landen dat pulsvissen milieuonvriendelijk is.

Vooral Franse vissers klagen geen vis meer te kunnen vangen als er een Nederlandse boot in de wateren is geweest waar zij vissen. Ook zouden vissers dode vissen in hun netten aantreffen en zou plankton niet tegen deze nieuwe techniek bestand zijn.

De Fransen zijn daarom gaan protesteren en zijn een lobby (pressiegroep) gestart. Deze lobby heeft veel invloed gehad op deze stemming want 399 Europarlementariërs stemden voor een verbod en 189 tegen.

Wat nu?

Enkele Nederlandse Europarlementariërs leggen zich niet neer bij de stemuitslag. Zij blijven strijden om dit verbod op pulsvissen op te heffen.