Een stapje verder naar duurzame energie

Vandaag heeft het Europees Parlement een aantal nieuwe richtlijnen aangenomen die gaan over het bevorderen van duurzame energie in de Europese Unie. Deze richtlijnen zijn onderdeel van wat ook wel het ‘schone energiepakket’ wordt genoemd.

 Wat houdt dit in?

De Europese Unie wil wereldleider worden op het gebied van duurzame energie aangezien de energiebronnen die wij nu gebruiken (zoals olie en gas) opraken en over dertig jaar nog maar beperkt beschikbaar zullen zijn. Het schone energiepakket moet zorgen voor betaalbare, zekere en duurzame energie in de EU.

De belangrijkste onderdelen in dit wetsvoorstel zijn:

  • Energiezekerheid: Energie moet betaalbaar blijven voor de inwoners van de EU.
  • Energie-efficiëntie: De EU moet meer en doelgerichter duurzame energie gaan gebruiken.
  • Het koolstofvrij maken van de economie: De CO2-uitstoot moet tegen het jaar 2030 minstens met 40% verminderd zijn. Duurzame energie moet de Europese economie moderniseren, meer banen creëren en groei opleveren.

Daarbij spelen de volgende overeenkomsten een belangrijke rol:

 Uitkomst stemming 17 januari 2018

Bij de stemming van 17 januari 2018 zijn richtlijnen aangenomen over energie-efficiëntie, het bevorderen van duurzame energie en een verordening die betrekking heeft op de bestuurlijke aanpak en strategie van de Energie Unie.

Zie meer informatie over het schone energie pakket.