Spoedhulp aan de imkerij en de honingbijen

Het gaat niet goed met de bij en de imkerij in Europa. De afgelopen tijd is er een toenemende sterfte onder de bijen en de concurrentie op de “honing markt” voor Europese imkers is slopend. Op 1 maart 2018 heeft het Europees Parlement gestemd over dit onderwerp. Unaniem is besloten dat er spoedhulp komt voor de bijen en een praktijkgerichtonderzoek, geleid door de Europese Commissie.

Wat is er aan de hand?
Momenteel sterven honingbijen massaal door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (zoals pesticiden) of ongedierte zoals de varroamijt (een parasiet). Daarnaast is de druk in de honingmarkt de afgelopen jaren enorm toegenomen, omdat de Europese imkers moeten concurreren met Chinese namaakhoning, waarvan jaarlijks 100.000 ton de EU binnenkomt.

Waarom zijn bijen belangrijk?
De bijenhouderij is een belangrijk onderdeel binnen de Europese landbouw. Voor meer dan 600.000 burgers van de EU is het een primair of een aanvullend inkomen. Daarnaast zijn bijen zeer belangrijk voor de biodiversiteit gezien zij voor bestuiving zorgen bij planten.

De te nemen actie van het Europees Parlement.
Door de stemming van 1 maart, gaat het Europees Parlement beter kijken naar de gevolgen voor bijen met betrekking tot het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Binnenkort besluiten wetenschappelijke experts over een voorstel van de Europese Commissie over de inperking van het gebruik van neonicotinoïden (ook een bestrijdingsmiddel).

Daarnaast wil het Parlement ook meer aandacht voor de strijd tegen de nephoning uit landen buiten de EU. Ook is er brede politieke steun voor de aanleg van meer bijen weiden en zones met bloeiende planten en willen de leden meer ecosysteem diensten tegen een marktconforme vergoeding en ‘zonder overbodige bureaucratie’ in het EU-landbouwbeleid na 2020.

Lees hier de totale ontwerpresolutie en het verslag over de spoedhulp voor bijen.