Bel tarieven aangepast: nu 19 eurocent voor bellen naar ander EU land

Na het afschaffen van de roamingkosten in juni 2017, worden nu ook de beltarieven aangepast. Op 6 juni 2018, na maandenlange onderhandelingen zijn de lidstaten van de EU, De Europese Commissie en het Europees Parlement het eens geworden dat er maximumtarieven moeten gaan gelden voor alle buitenlandse gesprekken en sms-jes binnen de EU.

Wat houdt het in?

Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land mag niet meer dan 19 eurocent per minuut kosten, een sms niet meer dan 6 eurocent. De EU lidstaten krijgen hiervoor twee jaar de tijd om hiervoor wetgeving te maken.

Aanpak grote bedrijven

Controlerende Europese instanties (ook wel toezichthouders genoemd) zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in Nederland, kunnen door deze telecomdeal nu grote bedrijven, die nu de telecommarkt domineren, aanpakken. Zoals bijvoorbeeld in Nederland KPN en VodafoneZiggo. Dit is nodig omdat deze bedrijven nu vaak hun eigen tarieven mogen bepalen.

Daarnaast moet deze telecomdeal zorgen voor investeringen in glasvezelbreedband (super snel internet) en voldoende radioband (speciale radiotechniek) om G5 netwerken aan te sluiten in de toekomst.

Naar schatting is er 500 tot 600 miljard euro nodig om de EU volledig digitaal te krijgen.