Op de agenda in Brussel: van 3D-printers tot geneesmiddelenresistente infecties

De leden van het Europees Parlement stemmen over nieuwe auteursrechtelijke regels voor internet en zullen maatregelen nemen tegen antibioticaresistentie. Dit en meer deze week op de agenda van het Parlement.

Auteursrecht

Op woensdag stemt de commissie voor juridische zaken over nieuwe regels voor het auteursrecht op internet. Het doel van de richtlijn is ervoor te zorgen dat het auteursrecht correct wordt beschermd en vergoed wanneer inhoud online wordt gebruikt.

Antibioticaresistentie
Leden van de milieucommissie zullen woensdag stemmen over twee rapporten over antibioticaresistentie. De eerste stelt maatregelen voor om het gebruik van antibiotica in de landbouw te verminderen om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen. Het tweede rapport schetst bredere maatregelen ter bestrijding van antibioticaresistentie.

Conferentie op hoog niveau over cultureel erfgoed
Een conferentie op hoog niveau over het belang en de promotie van het Europese culturele erfgoed vindt plaats op dinsdag 26 juni. Registreren kan tot en met dinsdag 19 juni.

Europees burgerinitiatief

De constitutionele zaken commissie zal woensdag stemmen over wetgeving die het gemakkelijker maakt om handtekeningen te verzamelen voor het Europese burgerinitiatief.

Krachtige computers en netwerken
Leden van de industrie, onderzoek en energie commissie zullen woensdag stemmen over maatregelen ter ondersteuning van krachtige computers en netwerken in de EU. Vanwege het gebrek aan ‘supercomputers’ in de EU moeten Europese wetenschappers steeds vaker hun gegevens in het buitenland verwerken.

3D-printen
De commissie voor juridische zaken zal woensdag stemmen over de wetgeving die zich bezighoudt met uitdagingen die het printen in 3D met zich mee brengt voor de bescherming van intellectueel eigendom, gezondheid en veiligheid.

Ontmoeting ACS-landen
Van maandag tot woensdag ontmoeten de EP-leden een delegatie van de Afrikaanse, Caribische en Pacifische (ACS) landen tijdens een plenaire EU-ACS vergadering in Brussel. Je kunt de vergadering live volgen.

Oostenrijk
De leiders van politieke fracties en de voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani, zijn op dinsdag in Oostenrijk. Ze zullen de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en de leden van zijn regering ontmoeten voordat Oostenrijk het EU-voorzitterschap op 1 juli overneemt.

Circulaire economie
Maandag om 15.00 uur zullen EP-lid Heidi Hautala (Greens/EVA, FI) en Commissaris Jyrki Katainen vragen beantwoorden over de circulaire economie en vermindering van plastic afval tijdens een live interview op Facebook.