Op de agenda voor de tweede helft van 2018

Van een EU-solidariteitsfonds naar goedkopere telefoongesprekken en de toekomst van Europa: de Parlementsleden hebben veel werk voor de boeg in de tweede helft van 2018. We kijken naar de actuele thema’s in het Parlement voor de komende zes maanden.

De tweede helft van 2018 zal beginnen met de jaarlijkse toespraak van de Staat van de Unie. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal toelichten wat de prioriteiten en de uitdagingen van de EU voor de Europese verkiezingen van 2019 zijn. Migratie, de klimaatverandering, groei, veiligheid … De EU staat voor vele uitdagingen. De debatten van het Parlement over de toekomst van Europa zal doorgaan met nog 6 EU-leiders.

Een andere uitdaging bestaat in het bijwerken van de EU-auteursrechtwetgeving. De Parlementsleden willen dat artiesten en journalisten eerlijk worden beloond voor hun werk online, terwijl tegelijkertijd de behoeften van online gebruikers worden gerespecteerd. De voorstellen zullen worden bekendgemaakt op de plenaire vergadering van september. Meer bescherming voor kinderen online, striktere regels voor video-op-aanvraag en voor tv-reclame behoren tot de voorstellen waarover zal worden gediscussieerd.

De Parlementsleden ijveren voor een betere toegang tot het internet en lagere kosten voor grensoverschrijdende telefoongesprekken binnen de EU. Ze stellen ook een ‘omgekeerd 112-systeem’ voor waarmee de overheden burgers kunnen waarschuwen voor noodsituaties.

Zoals ook al in de eerste helft van dit jaar het geval was, zal milieuzorg bovenaan op de lijst van de agenda van het Parlement staan. Tegen 2030 moet minstens 32% van het energieverbruik in de EU afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen. Het Parlement zal ook kijken naar plannen om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te verminderen. De nieuwe regeling is erop gericht om geneesmiddelenresistente bacteriën uit de menselijke voedselketen te houden en de impact op het milieu te verminderen.

De Parlementsleden gaan stemmen over het oprichten van een nieuw Europees solidariteitskorps, dat jongeren de kans moet geven vrijwilligerswerk te doen voor projecten die gemeenschappen in de gehele EU ten goede komen.

In november zal de Lux-filmprijs worden uitgereikt voor een Europese film. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een film die bijdraagt tot een discussie over een sociaal of politiek vraagstuk.

De Sakharov-prijs 2018 voor de vrijheid van denken zal in december eer betonen aan verdedigers van mensenrechten.