Op de agenda in Straatsburg (10 t/m 13 september 2018): Staat van de Unie en toekomst van Europa

De Europarlementariërs zullen naar de toespraak van de Staat van de Unie luisteren en erover debatteren, en zullen de toekomst van Europa bespreken met de Griekse premier Alexis Tsipras. Ook op de agenda: auteursrechtwetgeving, de toestand in Hongarije en het Europees Solidariteitskorps.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zal zijn toespraak van de Staat van de Unie aan het Parlement geven, en wel voor de laatste keer voordat de Europese verkiezingen van 2019 plaatsvinden. Het Parlement zal het volgende debat in de reeks over de toekomst van Europa houden, deze keer met de Griekse premier Alexis Tsipras. De bezorgdheid over burgerrechten en over de onafhankelijkheid van rechters: overtreedt Hongarije de EU-waarden? De Europarlementariërs gaan debatteren over de rechtsstaat in Hongarije. De premier Viktor Orbán zal de zitting bijwonen en zal zijn visie uitleggen in het begin van de discussie. De Parlementsleden zullen debatteren en stemmen over het bijwerken van de EU-auteursrechtwetgeving; ze willen dat artiesten en journalisten eerlijk worden beloond voor hun werk online, en dat tegelijkertijd aan de behoeften van online gebruikers wordt voldaan. Het Parlement zal discussiëren over de oprichting van het Europees Solidariteitskorps. Dat zal jonge vrijwilligers samenbrengen om bij te dragen aan gemeenschapsprojecten in geheel Europa.