Staat van de EU 2018

Op 12 september hield de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zijn vierde en laatste toespraak van de Staat van de Unie voor het Parlement in Straatsburg. Hij riep op tot een sterk en verenigd Europa en waarschuwde voor de gevaren van het populisme. Met nog acht maanden voor de boeg tot de Europese verkiezingen, werd in het debat een ambitieus pad uitgestippeld voor de Europese Unie van 27, in Straatsburg.

Het was de vierde en laatste keer dat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in het Europees Parlement zijn toespraak van de Staat van de Unie hield. Hij zou graag zien dat de verkiezingen van komend jaar een mijlpaal worden van de Europese democratie. Met nog acht maanden voor de boeg tot de Europese verkiezingen, bood het debat de kans om een ambitieus pad uit te stippelen voor de toekomst van de EU van 27. Het Europees Parlement wil, meer dan ooit, het hart van de democratie vormen. 

Juncker dankt voor de initiatieven om onze Europese verkiezingen veilig te maken. Geen trolls, geen nepnieuws, niet Cambridge Analytica zal beslissen, maar het volk zal beslissen. Hij wilt de Commissie in de komende maanden vragen om een pakket van voorstellen uit te werken om onze verkiezingen te beschermen tegen buitenlandse inmenging.

Juncker legde de nadruk op de behoefte aan eenheid tegen de achtergrond van het stijgende populisme. De overtuiging dat we ‘samen sterker staan’ is de essentie zelf van wat het betekent om deel uit te maken van de Europese Unie.

De leden blikten terug op de verwezenlijkingen van Juncker en riepen op tot actie op het gebied van migratie, klimaatverandering en economie.

Juncker onderstreepte hoe belangrijk het is om van Europa een grotere speler te maken op het wereldtoneel, zodat de Unie wordt beschermd voor de komende generaties.