Op de agenda in Brussel: van Facebook tot de Sakharov-prijs van 2018

Het Parlement gaat door met discussies over de implicaties van het verkiezingsschandaal met Cambridge Analytica, over nieuwe maatregelen om plastic in Europese wateren te beperken en kiest ook de drie finalisten voor de Sakharov-prijs voor vrijheid van denken van 2018.

De Europarlementariërs kiezen drie kandidaten uit de acht genomineerden voor de Sakharov-prijs voor vrijheid van denken van 2018. De prijs zal in december worden uitgereikt.

Het Parlement roept op tot een diepgaand onderzoek naar de manier waarop de gegevens van Facebook werden misbruikt voor politieke doeleinden, nadat de CEO van Facebook werd ondervraagd door Europarlementsleden over het schandaal met Cambridge Analytica.

De Europarlementsleden hebben gestemd over nieuwe regels om plasticafval in zee te beperken en om de meest courante wegwerpvoorwerpen zoals eetgerei, eetborden, plastic wattenstaafjes en rietjes te verbieden tegen 2021.

Ieder jaar leggen reizigers meer dan 500 miljard kilometer af op het Europese spoorwegnet. Het Parlement debatteert over strengere regels om de rechten van die reizigers te beschermen, zoals dat ook gebeurt bij vliegtuigreizigers.

Hoe heeft de technologie die wordt gebruikt bij het stemmen de geloofwaardigheid van verkiezingen beïnvloed? Het Parlement organiseert een conferentie op hoog niveau over dit thema en over andere uitdagingen waarmee missies van verkiezingswaarnemers over de hele wereld te maken krijgen.