Op de agenda in Straatsburg (22 t/m 25 oktober 2018): van plastic wegwerpartikelen tot drinkwater

De Europarlementariërs stemmen over een Europees verbod op wegwerpartikelen van kunststof en bespreken de toekomst van Europa met de Roemeense president Klaus Iohannis. Ook op de agenda: nieuwe normen voor schoon water, de Sakharov-prijs en de impact van het Cambridge Analytica-schandaal op gegevensbescherming.

De leden stemmen over een verbod op wegwerpartikelen van kunststof zoals rietjes, eetborden en wattenstaafjes. Andere kunststoffen zoals drinkflessen worden beperkt en 90% wordt tegen 2025 gerecycled.

Het Parlement stemt over nieuwe normen voor het drinken van water in de EU. Tot de maatregelen behoren een beperking van de verontreinigende stoffen, een betere spreiding op openbare plaatsen en het bevorderen van universele toegang tot water.

De leden blijven met Europese leiders debatteren over de hervorming van de EU. Ditmaal wisselen ze van gedachten over de toekomst van Europa met de president van Roemenië Klaus Iohannis.

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, kondigt de winnaar aan van de Sakharov-prijs voor vrijheid van denken van 2018. De finalisten zijn de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov, 11 ngo’s die levens redden in de Middellandse Zee en de Marokkaanse activist Nasser Zefzafi.

De leden discussiëren over manieren om te garanderen dat sociale media voldoen aan de EU-regelgeving inzake gegevensbescherming, om iets te doen aan het oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens van Europese burgers door bedrijven.