Op de agenda in Straatsburg (12 t/m 15 november 2018): van energie-efficiëntie tot de Lux-filmprijs

Het Parlement stemt over nieuwe maatregelen voor energie-efficiëntie, regels om de kosten van telefoongesprekken in Europa te doen dalen, en kondigt de winnaar aan van de Lux-filmprijs 2018. Ook op de agenda: de toekomst van Europa met de Duitse kanselier Angela Merkel en nieuwe regels voor de bescherming van treinreizigers.

Nieuwe streefdoelen voor hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie zullen ter stemming worden voorgelegd in Straatsburg. Tegen 2030 moet 32% van de energiebehoeften van de EU uit hernieuwbare energiebronnen komen, zodat Europa de doelstellingen inzake klimaatverandering kan halen.

De Parlementsleden zullen stemmen over nieuwe regels voor de prijs van telefoongesprekken en sms-berichten in Europa, een effectieve versterking van de consumentenbescherming en een verbetering van de transparantie.

De Duitse kanselier Angela Merkel zal met het Parlement debatteren over de toekomst van Europa.

Het Parlement zal de winnaar van de Lux-filmprijs van 2018 aankondigen. De drie finalisten zijn Styx, Woman at War en de documentaire The Other Side of Everything.

De Parlementsleden stemmen over striktere regels voor de rechten van treinreizigers, vergelijkbaar met die van vliegtuigpassagiers. De voorstellen omvatten een verdubbeling van de compensatie voor treinen met vertraging of geannuleerde treinen.