Van de EU-begroting tot telecomregels: 5 cijfers uit Straatsburg

Het Parlement sprak zich uit over de volgende langetermijnbegroting en drong aan op meer middelen voor jongeren, onderzoek, banen en het aanpakken van de klimaatverandering. Rond 94% van de EU-begroting gaat naar burgers, regio’s, steden, boeren en bedrijven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is de 12e EU-leider die debatteert over de Toekomst van Europa met de Europarlementariërs en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Ze riep op tot een gezamenlijke Europese aanpak van migratie.

De voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani, maakte de IJslandse film ‘Woman at War’ bekend als winnaar van de LUX-filmprijs 2018. De drie finalisten zijn vertaald naar de 24 officiële EU-talen. Nieuwe telecomregels zullen de supersnelle 5G-netwerken een boost geven en de kosten voor gesprekken tussen EU-landen beperken.

De leden stemden ook voor de creatie van een Europees noodwaarschuwingssysteem. Het Parlement ging ermee akkoord om 50% van de nieuwe bussen elektrisch te maken vanaf 2025, als onderdeel van het streven om de CO2-uitstoot in de EU te verminderen.