Deze week in Straatsburg: 10 t/m 14 december 2018

De Europese bedrijven exporteren jaarlijks ongeveer voor 90 miljard euro goederen en diensten naar Japan. Het Parlement gaat stemmen over een handelsovereenkomst tussen de EU en Japan, dat barrières verwijdert en de handel bevordert.

Oleg Sentsov, de Oekraïense cineast die in de cel zit, krijgt de Sakharov-prijs 2018 voor vrijheid van denken. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar in een strafkamp in Rusland op beschuldiging van het plannen van terroristische daden.

Het Parlement roept op tot zijn onmiddellijke vrijlating. De Parlementsleden zullen debatteren over de toekomst van Europa met de Cypriotische president Nicos Anastasiades. Dat wordt het 14e debat in de reeks. De Europarlementsleden gaan over tot goedkeuring van aanbevelingen van de speciale parlementscommissie over terrorisme.

Het verslag roept op tot meer samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en dringt er bij de lidstaten op aan om informatie te delen. Miljoenen Europese werknemers staan op hun werk blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen. Het Parlement gaat stemmen over de toevoeging van acht chemische stoffen aan de lijst van carcinogene en mutagene chemicaliën en het bepalen van grenswaarden van blootstelling.