Op de agenda in Straatsburg: Van zelfsturende voertuigen tot de verjaardag van de euro

Het Parlement bereikt de slotfase van de ‘Toekomst van Europa’-debatten in het vooruitzicht op de Europese verkiezingen in mei. De beurt is aan de Spaanse premier Pedro Sánchez.

Roemenië gaat het roterende voorzitterschap (nu Oostenrijk) van de Europese Raad overnemen. De Europarlementariërs bespreken de prioriteiten voor de komende zes maanden en evalueren de verwezenlijkingen van het Oostenrijkse voorzitterschap. Ook wordt de 20ste verjaardag van de Euro gevierd. De Europarlementariërs houden een plechtigheid en een tentoonstelling.

Het Parlement wil dat Europa een voortrekkersrol speelt in de technologie van geautomatiseerde en zelfrijdende voertuigen. De Europarlementariërs  zullen bespreken hoe de technische normen en de veiligheidsregels op elkaar kunnen worden afgesteld en hoe ze de sector voldoende steun kunnen geven. Het Parlement stemt over nieuwe regels over het bevriezen van EU-subsidies aan lidstaten die de rechtsstaat in gevaar brengen, de justitie beïnvloeden of corruptie onvoldoende bestrijden.