Hoogtepunten plenaire vergadering: auteursrecht, wegwerpplastic, consumentenrechten

Tijdens de sessie van 25-28 maart 2019 hebben Parlementsleden het auteursrecht bijgewerkt, een verbod op wegwerpplastic goedgekeurd, en ingestemd om consumentenrechten te verbeteren

Op dinsdag hebben Parlementsleden voor de actualisering van het EU-auteursrecht gestemd om ervoor te zorgen dat dezelfde regels online en offline gelden. Ook steunde het Parlement het voorstel om het seizoensgebonden verzetten van de klok vanaf 2021 af te schaffen, en riep de EU-landen op hun beslissingen over het al dan niet gebruiken van permanente zomer- of wintertijd te harmoniseren.

Op dezelfde dag keurden zij ook nieuwe regels goed om de consumentenrechten in de elektriciteitsmarkt te vergroten, waardoor het gemakkelijker wordt om van leverancier te veranderen, een slimme meter te krijgen en prijzen te vergelijken. En ook het voorstel om Consumenten beter te beschermen die online via apps of games downloaden of en in een lokale winkel producten kopen. en het later defect blijkt te zijn

Een verbod op wegwerpplastic, zoals borden en bestek, werd woensdag goedgekeurd door het Parlement. Eveneens werden er strengere limieten voor kankerverwekkende stoffen aangenomen voor werknemers in de batterij industrie, smelterijen en andere sectoren  Ook steunden de leden plannen om de CO2-uitstoot van auto’s en bestelwagens te beteugelen.  En  hebben zij aanbevelingen aangenomen om de strijd tegen financiële misdrijven en belastingontduiking, waaronder een voorstel voor een Europese financiële politiemacht, op te voeren.

Donderdag riep het Parlement op tot verdriedubbeling van het Erasmus + -budget voor 2021-2027, waardoor meer jongeren, vooral degenen met minder kansen, kunnen deelnemen. Voorstellen ter verbetering van de kwaliteit van drinkwater om meer mensen aan te moedigen kraanwater te drinken in plaats van flessenwater, werden eveneens goedgekeurd.