Plenaire sessie: Brexit, verkeersveiligheid en bescherming van klokkenluiders

De staat rondom Brexit, de verbetering van verkeersveiligheid en de bescherming van klokkenluiders zijn enkele kwesties op de agenda van de laatste vergadering van het huidige Parlement.

Brexit 

Brexit staat opnieuw op de agenda. Op woensdagmorgen 17 april zullen Parlementsleden debatteren over de conclusies die genomen werden door de Europese Raad op 10 april.

Bescherming van klokkenluiders. (Klokkenluiders zijn melders tegen misstanden).

Ter bescherming van mensen die meldingen maken van schendingen van de EU-wetgeving, zullen de Parlementsleden op dinsdag 16 april stemmen over nieuwe regels die hun situatie moeten verbeteren. De regels doelen er op om alle vormen van vergelding te verbieden en pleiten voor de ontwikkeling van veilige rapportagekanale

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid van de EU heeft verbetering nodig om het aantal ongelukken verder te laten afnemen. Op dinsdag 16 april stemt het Parlement over nieuwe maatregelen die 30 veiligheidskenmerken verplicht willen maken voor nieuwe auto’s.

Europees grens- en kustwacht

Om de veiligheid in Europa te versterken, zal het Parlement woensdag 17 april stemmen over de plannen om tegen 2027 het Europees grens- en kustwachtagentschap, ook bekend als Frontex, uit te breiden met een permanent korps van 10.000 grenswachters.

Arbeidsrechten

De meest kwetsbare werknemers, met atypische contracten en die werkzaam zijn in onconventionele arbeidstypen zoals bijvoorbeeld in de kluseconomie, behoeven een nieuwe regelgeving. Dinsdag 16 april wordt er gestemd over een nieuwe wetgeving die nieuwe rechten toekent aan de desbetreffende medewerkers.

Online terroristische content

Nieuwe maatregelen zullen internetbedrijven ertoe verplichten om terroristische content binnen een uur na ontvangst van een bevel van de autoriteiten te verwijderen. Op woensdag 17 april wordt daarover gestemd.

Consumentenbescherming

Consumenten zouden overal in de EU dezelfde rechten moeten hebben. Daarnaast zouden misleidende en oneerlijke praktijken beter aangepakt moeten worden. Parlementsleden stemmen op woensdag 17 april over de nieuwe regels die dat willen bereiken.

De toekomst van Europa

De Letse premier Krišjānis Kariņš neemt woensdag 17 april deel aan de plenaire vergadering om met Parlementsleden van gedachten te wisselen over de toekomst van Europa. Het wordt het 20e debat in de serie.

Klimaatverandering

De veelbesproken strijd tegen klimaatverandering komt volgende week ook aan bod. Greta Thunberg, de Zweedse 15-jarige klimaatactivist die genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede, debatteert op dinsdag 16 april met de Parlementsleden over de kwestie tijdens een vergadering van de commissie voor milieubeheer.